Om vinteren

Vinterdekk

Vinteren kan være uforutsigbar, så dersom du opplever mer enn bare lett snødekke om vinteren, eller dersom temperaturen jevnlig synker under 7 °C, bør du bytte til vinterdekk. De bidrar til å bedre trekkraft, veigrep og kjøreegenskaper på snø, slaps, is og rimete veier.

Det er verdt å huske at fordi bakketemperaturen ofte er kaldere enn lufttemperaturen – særlig om natten og tidlig om morgenen – er det reelle fordeler med å bruke vinterdekk selv når luften er mildere.


 

Om sommeren

Dekk

Etter vinteren er det på tide å gå tilbake til sommerdekk når temperaturen jevnlig ligger over 10 °C. Du vil oppdage at bilen presterer bedre på våte og tørre veier med gode sommerdekk. Lovgivning om vinterdekk kan variere fra land til land.

Dekktrykk

Et lite kjent faktum: Dekkene mister dobbelt så mye trykk om sommeren som om vinteren, så sørg for at du sjekker lufttrykket i dekkene regelmessig. Dekk med for lavt lufttrykk gir dårligere drivstofføkonomi.


 

Lagring av dekk

Det første du bør gjøre etter at du har tatt av hjulene er å vaske både dekk og felg, samt fjerne steiner fra dekket.

Den ideelle lagringen er å henge hjulene på veggen eller i taket dersom du har anledning til dette, hvis ikke skal de stables liggende. Du bør ikke legge andre ting oppå hjulene. Det bør være mørkt, tørt og kjølig der dekkene lagres.


 

Når må du skifte dekk? 

  • Slitasjeindikatorer: De fleste dekk har indikatorer for slitebaneslitasje – bånd av hard gummi som du bare kan se når mønsterdybden har gått under grensen for sikker kjøring.
  • På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm, men NAF anbefaler minimum 3 mm. 
  • På vinterdekk er kravet 3 mm, men NAF anbefaler minimum 4 mm på biler under 3500 kilo.
  • Ujevne slitasjemønstre: Du bør også sjekke slitebanene for ujevne slitasjemønstre som kan indikere andre problemer med dekkene eller bilen. 
  • Utbuling eller en kul på sideveggen på et dekk. Disse kan føre til dekkhavari og kan være farlige. 
  • Et dekk er punktert på grunn av en dekkeksplosjon 
  • Et dekk har kuttskader eller andre vesentlige skader
  • Hull i sidevegg eller slitebane større enn 0,64 cm. 

Goodyeardekk.jpg

Fyll ut skjema